Maggie írta:
Új -zélandi iskolák
Ugye a majdani lakóhely választást az is befolyásolhatja,hogy mindegyik gyerekünknek legyen "jó" iskola a körzetben.
Mennyire befogadóak a kinti gyerekek az újonnan érkező,angolul nem beszélő gyerekekkel?
Bocsánat a sok kérdésért,de azért várom a válaszokat.
Köszi!!
Szia Maggie,
En ugyan jelenleg nem Aucklandben vagyok az NZ tarsadalom hasznos tagja, hanem a fovarosban boldogitom a munkatarsakat, de kb fel evvel ezelott en is kemenyen szembekerultem a kerdessel. A mi esetunkben egy 13 eves leanyzonak kellett sulit talalni. Mivel Wainuiomataban bereltunk hazat - aminek a kozmegitelese a "nyocker" fele tendal, amit a gyakorlati elet egyaltalan nem igazolt az elmult fel evben, meg hangyanyit sem -, suliba is ott kezdett el jarni, mondtak is rola tucskot-bogarat. Marmint a sulirol.
Van egyfajta docile rating osztalyozas, ami megmutatja, hogy mennyire jo egy suli, de akkori utanajarasom alapjan ez inkabb a tanulok borszinet jelkepezi, mert minel feherebb, annal magasabb az erteke :(
A mi Rebink lassan az elso negyedev veget jarja, es Magyarorszagon mindig ruhellt suliba menni (nem azert mert nem ment neki), itt meg tobb jo napja van, mint rossz. Most mar chocolate chips cookie-t is tud sutni, mert food technology oran ezt is megtanulta :o)
Oltari baratsagosak vele az osztalytarsai, a tanarok, mindenki. Mikor beirattuk, talalkoztunk a 9. evfolyam dekanjaval, aki a 3 honappal kesobbi szuloi ertekezleten az iskola udvaran talalkozva rogton tudta, hogy Rebeka szulei vagyunk! A tapasztalatom az, hogy itt nagyon-nagyon a kozossegepitesre helyezik a hangsulyt, nem a tudasanyag fejbe preselesere. Hogy ez mennyire lesz hasznalhato a kesobbiekben, azt majd az elet eldonti, de szerintem a poroszos iskolarendszer az informacios tarsadalom egyre jelentosebb ternyeresevel kezdi elveszteni a letjogosultsagat ha nagyjabol valtozatlan formaban, komoly reform nelkul el tovabb.
Azt elismerem, hogy itteni iskolazottsaggal magyar suliba tovabblepni nagy szenvedes volna, viszont az eletben siman lehet, hogy jobban fog majd boldogulni.
Persze ezzel nem sokat segitettem abban, hogy a North Shore-on melyik suli jo ;-) de talan kicsit arnyaltam a kepet, hogy a jo nem feltetlenul olyan jo, a rossznak mondott pedig nem annyira rossz. Szo szerint nezve: ez a dolog sem fekete-feher, mint ahogy az embert sem aszerint ertekelem, hogy feher-e vagy fekete.
Szerintem abbol a szempontbol megnyugodhatsz, hogy segitokesz, a beilleszkedesben "kezet" nyujto nebulokkal futnak majd ossze a gyermekeid a leendo osztalyukban.