Nevelőnő

Régi bevándorló-toborzó plakát

Régi bevándorló-toborzó plakát

A nagybirtokos francia nevelőnőt hozat a gyerekeinek. Milyen szép európai hagyomány. Én is megtenném, ha tehetném.

A nevelőnő turista-vízummal érkezik, amivel nem szabad dolgozni. Ezzel szépen le is bukik a határnál, mert már gyanús, ugyanis egyszer már lebukott. A Bevándorlási Hivatal adatbázisa pedig nem felejt el semmit.

A határt őrző hivatalnok visszavonta a vízumát. Mehet haza. Szombat van, minden zárva, de a nevelőnő szponzora mégis eléri a minisztert. A miniszter eredetileg rendőr volt, együtt járt rendőr-iskolába az AFL (rögbi-liga) mostani főnökével, akinek a tágabb családjához jött volna a nevelőnő. Világos: régi haverok egymás között elintéznek egy kis szívességet.

A miniszter erre a telefonra azonnal beavatkozik és megadja a vízumot a nevelőnőnek.

A sajtó most széltében-hosszában szellőzteti az ügyet, mert pótválasztások lesznek Wenthworth választókörzetben. Ebben a körzetben soha nem győzött más, mint liberális. Történelmi jelentősége lenne, ha most az ellenzékhez kerülne.

Mi lett volna ha? Mi lett volna ha-ha-ha, ha a nagybirtokos és az AFL-főnök és a volt rendőr együtt van olyan okos, hogy a haveri kapcsolat és miniszteri hatalom alkalmazása helyett felhívnak egy bevándorlási ügynököt és megkérdezik, hogy hogy kell ezt csinálni.

Nos, kedves olvasóm, te egy különlegesen kedvező helyzetben vagy, mert még csak telefonálnod sem kell, megírom én ide neked: egy Working Holiday (munkás szünidő) vízumot kellett volna kérni a nevelőnő számára. Azzal szabadon dolgozhatott volna. Ha ez a nevelőnő túl idős ehhez (31 fölött), akkor egy másik, fiatalabb nő számára. Még egyszerűbb: hirdetni kell csak és a már itt lévő francia anyanyelvű, nevelőnőnek teljesen alkalmas ifjú hölgyek közül rögtön lett volna jelentkező. Sokkal jobb munka ez, mint egy kávézóban vagy egy étteremben dolgozni.

Eh, a volt rendőr nem bevándorlási miniszter többé. A kormány átrendezésekor kiderült, hogy van erre alkalmasabb ember is. Most arra várunk, hogy a kormánypárt elveszítse Wenthworth-ot. A történelem során először.

Fel kellett volna hívni egy bevándorlási ügynököt. Ingyért megmondta volna, hogy mit kell tenni.

Sajtó- és szakmai cikkek a témáról:

https://www.theguardian.com/australia-news/2018/sep/02/australian-ministers-waved-through-34-visitor-visas-since-2012

https://insidestory.org.au/playing-god/

https://www.aph.gov.au/Parliamentary_Business/Committees/Senate/Former_Committees/minmig/report/c09

Standard